Ons engagement voor een duurzame ontwikkeling

Al meer dan 10 jaar ijvert Lactel in België voor lokale en duurzame melk, voor elk lid van het gezin.
Melk, dat is ons verhaal, en dat delen we graag met jullie. Ontdek al onze engagementen die ons elke dag in staat stellen om u de beste melk te bieden!

Belgische, familiale boerderijen

Belgische, familiale boerderijen
Lactel werkt in België dagelijks samen met familiale, kleinschalige boerderijen, die gemiddeld 70 koeien per bedrijf bezitten.
Om onze ecologische voetafdruk zo goed mogelijk te beperken en om ervoor te zorgen dat de melk zo lokaal mogelijk wordt opgehaald, werken wij samen met boerderijen die in rechte lijn op maximum 50 km van onze melkfabriek liggen. Die is gelegen in Walhorn, een groen dorpje in de Belgische Ardennen.

Ontdek onze producenten

Vrije toegang tot de weiden

Vrije toegang tot de weiden
Voor onze producenten is het essentieel om een exploitatiewijze te volgen die duurzaam en verantwoord is, zowel voor de dieren als voor de natuur. Omwille van deze reden zijn al onze gamma’s Lactelmelk van 1 liter afkomstig van koeien die grazen zodra het weer dat toelaat, en minstens 180 effectieve dagen per jaar.

Minstens 180 effectieve dagen per jaar

Dat stemt overeen met 6 maanden grazen per jaar, op het ritme van de natuur. Bovendien bedraagt deze duur meer dan deze vereist voor de certificering ‘weidemelk’, waarvoor de termijn 120 dagen per jaar bedraagt, en minstens 6 uur per dag.

Koeien en weides zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Koeien en weides zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Grazen is een essentieel element voor een duurzame melkproductie: het biedt de mogelijkheid om de opname van koolstof via de grond, de vruchtbaarheid van de grond en de biodiversiteit van insecten en planten te verbeteren.
In die zin verbetert het grazen de gezondheid van het ecosysteem, maar ook die van de dieren en de mensen. Door zich te voeden met vers gras, krijgen de koeien alle microvoedingsstoffen binnen die ze nodig hebben, waardoor men een melk bekomt die van nature rijk is aan vitaminen en mineralen.

Minstens 80 % van de voeding voor onze koeien rechtstreeks geproduceerd op de boerderij

Een koe in goede gezondheid is in de eerste plaats een koe die gevoed wordt met gezonde voeding, aangepast aan haar noden.
Omwille van deze reden wordt minstens 80 % van de voeding voor onze koeien rechtstreeks geproduceerd op de boerderij. Hun voeding bestaat dus hoofdzakelijk uit vers gras, mais en soms zelfs bieten!

Biodiversiteit binnen onze landbouwbedrijven

Biodiversiteit binnen onze landbouwbedrijven
Meer dan ooit heeft biodiversiteit ons heel wat te bieden en kan ze onze gronden meer mogelijkheden geven met het oog op de klimaatverandering. Het is dus onze plicht om de biodiversiteit te beschermen.
Daarom engageert Lactel zich voor de periode 2021-2025 om zijn steentje bij te dragen voor een aanplantings- en restauratieplan van boomgaarden binnen de bedrijfsdomeinen van onze landbouwers. Hoogstammige boomgaarden vormen immers een rijke en gevarieerde habitat voor heel wat soorten: honingbijen, solitaire bijen, hommels, vogels, mijtachtigen, spinnen …

Omgevingsmeting bij onze landbouwbedrijven

Hoogstammige boomgaarden bieden ook andere voordelen: ze beschermen de kudde tegen de wind en de zon, en ze zorgen ervoor dat water beter wordt gestockeerd in de grond, ze helpen de grond vruchtbaar te houden, en ze stockeren en nemen koolstof op …
Om de duurzaamheid van een dergelijk agrosysteem te garanderen, zal Lactel vanaf 2021 elk jaar een tiental landbouwers begeleiden bij het aanplanten of restaureren van boomgaarden op hun landbouwbedrijven.

Melkfabriek: ecologische voetafdruk verminderd met 10 %

Melkfabriek: ecologische voetafdruk verminderd met 10 %
Onze melkfabriek van Walhorn ijvert al verschillende jaren voor een milieuvriendelijkere productie, en wordt tijdens het jaar meermaals geauditeerd.
Dankzij een warmtekrachtkoppelingssysteem dat ons de mogelijkheid biedt om tegelijkertijd warmte en elektriciteit te produceren, konden we de ecologische voetafdruk van onze melkfabriek met 10 % terugdringen. Dat komt overeen met een verbetering van 2.000 ton CO2 die jaarlijks wordt vermeden!

2.900 zonnepanelen plaatsen

2.900 zonnepanelen plaatsen
Omdat onze melkfabriek streeft naar permanente verbetering, willen we tegen 2021 maar liefst 2.900 zonnepanelen plaatsen. Dit project zou ons de mogelijkheid bieden om onze autonomie inzake hernieuwbare energie te verhogen, en zodoende 400 ton CO2 per jaar te vermijden.

De verpakking: een doordacht ontwerp

Een HDPE-fles is tegenwoordig een van de verpakkingen die voor melk de meeste voedselveiligheid garandeert: ze is lucht- en lichtdicht. Op deze manier blijft melk een 100 % natuurlijk product dat geen enkel additief of bewaarmiddel bevat.
Om onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken, werd het gewicht van de fles geoptimaliseerd: elke fles weegt nu 3 g minder. Dat lijkt weinig, maar in de realiteit komt dat overeen met 12.000 kg nieuw materiaal minder per jaar.

Onze flessen zijn 100 % recycleerbaar

Onze flessen hebben ook het voordeel dat ze 100 % recycleerbaar zijn: om ze een tweede leven te geven, is het belangrijk om ze goed te sorteren. Daarom mogen we niet vergeten om ze in de blauwe vuilnisbak te gooien!

Flessen geproduceerd met 30 % van de productie-uitval

Onze melkfabriek is uitgerust met productielijnen voor flessen. Op deze manier stoten wij geen koolstof uit die verband houdt met het transport van lege flessen. Dankzij onderzoek en ontwikkeling werden onze productielijnen verbeterd zodat 30 % van de productie-uitval kon worden gere-integreerd. Deze innovatie biedt ons de mogelijkheid om de productie uit te sparen van 15 miljoen flessen per jaar!

Folies bestaande uit 50 % gerecycleerde plastic

Folies bestaande uit 50 % gerecycleerde plastic
Wij hebben ook gewerkt aan een duurzamer alternatief voor onze verpakkingsfolies. Vanaf 2021 zullen onze folies worden vervaardigd op basis van 50 % plastic gerecycleerd na consumptie. Volgens een studie geleid door onze leverancier, verwachten wij een beperking van de ecologische voetafdruk met 15 % voor elke pack, in vergelijking met de oude folies die werden gebruikt.
Dankzij de nieuwe, blauwe zak zullen we binnenkort allemaal in staat zijn om ook de verpakkingsfolie te recycleren. Tip: om te weten of uw gemeente al de nieuwe blauwe zak bezit, kunt u gebruik maken van de app ‘Recycle!’.